Welke belastingen betaal je als je een auto hebt

Welke belastingen betaal je als je een auto hebt?

Het bezitten van een auto brengt niet alleen kosten met zich mee voor brandstof, onderhoud en verzekering, maar ook voor belastingen. Deze belastingen variëren per land en kunnen een aanzienlijk deel van het totale kostenplaatje van een auto vormen. In dit artikel zullen we de verschillende belastingen bespreken die je kunt verwachten wanneer je een auto bezit.

Wegenbelasting

Een van de meest bekende belastingen voor autobezitters is de wegenbelasting, ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd. Deze belasting wordt geheven om het gebruik van de openbare wegen te bekostigen. De hoogte van de wegenbelasting is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het gewicht van de auto, de provincie waarin je woont en de brandstofsoort. Over het algemeen geldt dat zwaardere en vervuilende auto’s een hogere wegenbelasting betalen dan lichtere en schonere auto’s.

BPM

BPM staat voor Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen en wordt geheven bij de aanschaf van een nieuwe auto in Nederland. Deze belasting is gebaseerd op de CO2-uitstoot van de auto en het type brandstof. Hoe hoger de CO2-uitstoot, hoe hoger de BPM. Het bedrag aan BPM wordt in de prijs van de auto verwerkt, waardoor de consument uiteindelijk meer betaalt voor een auto met een hogere CO2-uitstoot. BPM berekenen is essentieel bij de aanschaf van een nieuwe auto, op deze manier voorkom je dat je voor onverwachte kosten komt te staan.

BTW

Bij de aanschaf van een nieuwe auto betaal je ook BTW (Belasting Toegevoegde Waarde). Het BTW-tarief is vastgesteld op 21% en wordt berekend over de aanschafprijs van de auto. Dit bedrag komt boven op de BPM en andere kosten. Bij de aankoop van een gebruikte auto van een particulier hoef je geen BTW te betalen.

Verzekeringstaks

Naast de belastingen die direct verband houden met de aanschaf van een auto, moet je ook rekening houden met de verzekeringstaks. Deze belasting wordt geheven over de premie die je betaalt voor de verplichte autoverzekering. De hoogte van de verzekeringstaks varieert per verzekeraar en kan een paar procent van de premie bedragen.

Brandstofaccijns

Elke keer dat je brandstof tankt, betaal je accijns. Dit is een vorm van belasting die wordt geheven op de verkoop van brandstoffen, zoals benzine en diesel. De hoogte van de accijns wordt bepaald door de overheid en kan verschillen per brandstofsoort. Accijns vormt een aanzienlijk deel van de totale prijs van een liter brandstof.

Parkeerbelasting

In veel steden en gemeenten moet je ook parkeerbelasting betalen wanneer je je auto parkeert op een openbare parkeerplaats. Deze belasting kan variëren van enkele euro’s per uur tot tientallen euro’s per dag, afhankelijk van de locatie en het tijdstip van parkeren. Parkeerbelasting wordt gebruikt om de kosten van het beheren en onderhouden van parkeerfaciliteiten te dekken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *