Motorvermogen

Welke motor kies je in je nieuwe auto?

Mag je een nieuwe auto uitzoeken van de baas? Of zelf een andere of misschien wel nieuwe auto kopen? De keuze is letterlijk reuze. Wanneer je een maal hebt gekozen voor een bepaald merk en model zie je alsnog grote prijsverschillen. De prijs van een nieuwe of gebruikte auto is niet alleen afhankelijk van de aanwezige luxe maar ook zeker van de betreffende motor waar de auto van is voorzien. Kijk als voorbeeld eens naar de prijslijst van een nieuwe Volkswagen Polo. Deze auto lijkt aantrekkelijk geprijsd met een vanaf-prijs van zo’n 18.000 euro. Voor deze prijs krijg je uiteraard een zogenoemde “kale auto”. Dit is een auto zonder luxe en met de lichtste motor. In dit geval is het een 3-cilindermotor met slechts 66 kW / 90 PK. In dit geval staat de eenheid al in de voor velen bekende hoeveelheid: “PK” uitgedrukt. kW naar PK omrekenen is hier dus niet nodig.

Nadelen motor met weinig vermogen

Wanneer we een vanaf-prijs zien bij nieuwe auto’s beschikt deze auto dus over een auto met weinig vermogen. Maar wat zijn hier de nadelen van? Een grote ergernis van de sportieve rijder zal de 0-100 sprint zijn. Dit duurt bij deze variant namelijk bijna 12 seconden. Sportief rijden is dus niet aan de orde bij auto’s met weinig motorvermogen. Een ander nadeel is het maximale trekgewicht. Dit geeft aan hoe zwaar je caravan, aanhanger of boottrailer mag zijn die je met je auto wilt trekken. Auto’s voorzien van een auto met weinig motorvermogen beschikken over aanzienlijk minder trekgewicht. Tevens maken auto’s met een 3-cilindermotor aanzienlijk meer lawaai dan grotere motoren voorzien meer cilinders. Dit komt niet ten goede van het comfort in de auto.

Voordelen van een motor veel of meer vermogen

Wil je graag sportief rijden en als eerste vertrekken bij het stoplicht? Dan heb je een auto met meer motorvermogen nodig. Om terug te komen op het eerder genoemde voorbeeld, de Volkswagen Polo, zien we hier dat er ook een variant is met aanzienlijk meer motorvermogen te weten de Volkswagen Polo GTI. Los van de sportieve details en extra luxe blijft dit natuurlijk ook “gewoon” een Volkswagen Polo. Echter zal je als bestuurder een totaal ander gevoel ervaren. Een print naar 100 gaat bijna een keer zo snel. Dit duurt namelijk slechts 6.7 seconden. Ook het maximale trekgewicht is 50% hoger. Dit betreft 1200 KG voor de GTI uitvoering.

Nadelen motor met veel kW’s of PK’s

Natuurlijk brengt een krachtige motor ook nadelen met zich mee. Een aantal nadelen op een rij:

  • Een krachtigere/zwaardere motor is duurder.
  • De verzekering van een auto met meer vermogen is duurder.
  • De auto verbruikt (in de meeste gevallen) meer brandstof.
  • Kies je echt een sportief motorblok (AMG, M-Sport, Audi RS) dan zijn onderdelen duurder.

Conclusie: Wil je een comfortabel rijden, dan is een wat krachtige motor vaak een goede keuze. Met name auto’s voorzien van 3-cilindermotoren worden vaak als oncomfortabel ervaren. Wil je goedkoop en zuinig rijden en is comfort minder van belang? Dan kan een auto voorzien van een standaard motor een prima keuze zijn. Natuurlijk kun je ook een proefrit maken om zelf het verschil te ervaren.

Welke motor in je nieuwe lease auto?

Als je een auto wilt leasen is het verstandig dat je de mogelijkheden en opties goed vergelijkt, wil je een auto met wat PK’s of wil je een auto dat zuinig is en goedkoop is in de bijtelling? Je kunt een auto leasen via autoleasecentrale.nl.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *